Svíčková omáčka

Knedlíky

  • hrubá mouka 500g
  • voda cca. 600 ml
  • droždí (sušené nebo čerstvé)
  • sůl
  • (suchá houska nebo sojový granulát)

Zaděláme těsto ze všech ingrediencí (v případě housky ji zaděláme až nakonec) zastudena a necháme kynout přes noc - tak se dosáhne houževnaté struktury knedlíku, který se rozhodně nedrobí.

Druhý den těsto rozdělíme na 4 díly a pečlivě z nich uválíme šišky tak, aby povrch byl zcela spojitý. Necháme odležet. Dáme vařit cca. 2 litry osolené vody a knedlíky vaříme přiklopené 12 - 15 minut po jedné straně a 4 - 5 minut po druhé. Po vylovení rozkrojíme napůl a podáváme.

Omáčka

  • kořenová petržel 300g 
  • kořen celeru 300g
  • mrkev 300g
  • voda nebo vývar 1l
  • rostlinná smetana (lze i vyrobit v mixéru z namočených kešu nebo mandlí)
  • cibule
  • bobkový list, nové koření, pepř, tymián, zázvor (ideálně vše mleté)
  • sůl
  • ocet
  • olej

Zeleninu očistíme a nakrájíme na hrubé kostky. V rozpáleném hrnci opékáme na oleji s kořením a solí dokud se zelenina nezdá takřka poživatelná - tedy tepelně upravená. Podlijeme vývarem nebo vodou a necháme vařit do úplného změknutí zeleniny.

Ponorným nebo klasickým mixérem omáčku rozmixujeme. V případě potřeby naředíme a následně dosolíme. Poté vlijeme smetanu a necháme ji prolnout do omáčky. Přidáme cca. 2 lžíce octa - dle chuti. 

Hotovo!