Sojové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem

Bramborové knedlíky

  • 700 g brambor
  • 250g hrubé mouky
  • špetka soli

 

Brambory si oloupeme a uvaříme. Nastrouháme je a smícháme v míse s moukou a solí. Vypracujeme těsto, které nelepí a drží tvar, uválíme si dvě šišky a šoupneme je do vroucí vody. Vaříme dokud nevyplavou, což je někde mezi 15 - 20 minutami.  Kdo je lenoch, nebo nemá moc času, tak může knedlíky i koupit, spousta z nich je čistě rostlinných.

 

Špenát

  • 2 špenátové protlaky
  • 5 - 8 stroužků česneku
  • dvě cibule
  • hraška/mouka na zahuštění
  • sojovka, sůl a pepř na dochucení


Nejradši mám listový, ale k tomuhle jídlu se prostě a jednoduše hodí protlak. Šoupneme ho do hrnce a necháme rozmrazit, ochutíme solí, pepřem, sojovkou a horou česneku. Zahustíme -  ať už hladkou moukou, nebo hraškou. Na vedlejší pánvišce si do zlatova usmažíme cibulku a přidáme ji do špenátu. 

 

Sojové výpečky

  • Pytlík sojového masa
  • 1 velká cibule
  • škrob
  • adžika, sojovka, sůl a pepř na dochucení


Sojové maso - plátky nebo kostky - nevařené, dáme do větší zapékací misky, posypeme adžikou, zakápneme sojovkou a nalijeme vodu, aby byla soja ponořená. Pečeme na 180 - 200 °C jak jsme zvyklí.  Asi po 15 minutách přidáme na kolečka nakrájenou cibuli ( rozdělenou na kousky) a pokud je to potřeba přidáme trochu vody. Průběžně kontrolujeme a doléváme vodu se sojovkou a kořením, tak , jak je nám to po chuti. Pokud je soja již měkká ( cca za půl hodinky)  a upečená k naší libosti, přilejeme do pekáčku rozmíchaný škrob s vodou, troškou sojovky, adžiky, pepře a  necháme chvilku zapéct, aby se  udělal správný sosík. Stači jedla lžíce škrobu na 2 dcl tekutiny. Pak už jen nandat a nespálit si pusy.