Piškotový dort z Aquafaby

  • Aquafaba neboli voda z vařené cizrny 300 ml
  • cukr krystal cca 1/2 hrnku
  • hrubá mouka cca 250 g
  • marmeláda dle chuti (dali jsme malinovou)
  • pár lžic kokosového mléka
  • tuk na vymazání formy

Aquafabu, tedy vodu z uvařené cizrny lze získat uvařením cizrny, nebo lze použít i vodu z cizrny v konzervě (pozor - Bonduelle vaří cizrnu v páře, takže lák neobsahuje). Pokud vaříte cizrnu sami, měl by její lák být poměrně koncentrovaný, z půl kila suché cizrny by nemělo být víc než cca 800 - 1000 ml nálevu, aby správně fungoval.

Aquafabu nalijeme do mísy a šleháme na nejvyšší rychlost, dokud se neutvoří hutná pěna. Šlehání může trvat poměrně dlouho, cca 7 - 10 minut. Následně všleháme cukr a nakonec ručně vmícháme hrubou mouku. Nesmí jí být málo, pak by těsto spadlo. Ale musí to pořád být pěna s mouknou, ne naopak :)

Nyní těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180°C cca 35 - 40 minut.

Necháme vychladnout, rozkrojíme a namažeme marmeládou, kterou jsme rozmíchali s troškou kokosového mléka na zjemnění. Nakonec lze posypat kokosem pro ozdobu.